Lijnema maakt zich klaar voor thuisbatterijen.

Thuisbatterijen zijn in opkomst. En ook op dat terrein willen we iets voor klanten kunnen betekenen. Het mooie is: de eerste bestelling laat wellicht niet lang op zich wachten. Maar eerst willen we de energieopslagtechniek beter leren kennen. Pas daarna gaan we de thuisbatterijen, inclusief hybride omvormers, opnemen in ons assortiment.

Zonnepanelen wekken steeds meer energie op. Vaak zoveel dat we het niet altijd direct kunnen gebruiken. De overtollige stroom wordt dan terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Niet vreemd dus dat de thuisbatterij, die voornamelijk met zonne-energie wordt opgeladen, in rap tempo aan populariteit wint. Maar wat is het nu eigenlijk voor batterij?

Betere balans

Met een thuisbatterij kan zonne-energie worden opgeslagen en op een later (voordelig) moment worden gebruikt. Een soort noodstroomvoorziening die vraag en aanbod beter in balans brengt en gebruikers minder afhankelijk maakt van het elektriciteitsnet. Ook bij Lijnema krijgen we steeds vaker de vraag of we oplossingen bieden voor het opslaan van energie thuis of elders. Tot dusver konden we geen pasklaar antwoord geven. Maar dat gaat niet lang meer duren.

Eerste bestelling

Momenteel voeren we vergevorderde gesprekken met een tweetal leveranciers. Sterker nog, alles wijst erop dat we al begin 2023 de eerste bestelling binnenkrijgen. Lithium batterijen, om precies te zijn, inclusief de daarbij behorende hybride omvormers. Zo’n hybride omvormer, die tussen de zonnepaneelinstallatie en de lithium batterij wordt geplaatst, beschikt over een batterij-aansluiting, waardoor de energie kan worden opgeslagen. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een omvormer voor zonnepanelen en batterij-omvormer in één. 

Soort proefproject

Nee, de thuisbatterijen gaan we niet direct aan klanten leveren. Allereerst willen we de batterij, als een soort proefproject, aansluiten op ons eigen systeem. Om er ervaring mee op te doen en te laten zien wat er technisch zoal mogelijk is. Wel zijn we van plan om daarna een mooie lijn thuisbatterijen en bijbehorende omvormers in ons assortiment op te nemen. De verwachtingen zijn in elk geval hooggespannen.

Lijnema maakt zich klaar voor thuisbatterijen